Beseda s paní Věrou Sosnarovou, ženou, která přežila Gulag

10.11.2016 14:12

V pondělí 7. listopadu 2016 proběhla v naší knihovně mimořádná akce a to beseda s paní Věrou Sosnarovou, statečnou ženou, která přežila Gulag. Akce proběhla pod záštitou pana poslance Parlamentu ČR Ing. Josefa Uhlíka, našeho bývalého starosty.

Paní Věra Sosnarová je 85letá česká občanka, která byla ve věku 14 let spolu se svou matkou a 9letou sestrou 17. května 1945 odvlečena sovětskou tajnou službou do ruského pracovního tábora na Sibiři.

Uneseny byly na základě toho, že jejich ruská matka roku 1922 uprchla před doznívající občanskou válkou z Ruska do Československa. V pracovních táborech strávily 19 let, jejich matka po 3 měsících zemřela. Při odjezdu ze Sovětského svazu i při příjezdu do vlasti musela podepsat úplnou mlčenlivost o svém osudu a z obavy o opětovné odvlečení na Sibiř mlčenlivost dlouho neporušila. O této části její minulosti se nedozvěděl ani její manžel a dlouho ji neznali ani její dva synové.

O nekonečných hrůzách stalinského teroru, které musela prožít, byla napsána kniha Krvavé jahody. Paní Sosnarová, i přes svůj vysoký věk, přijela do naší knihovny o svých děsivých zážitcích povídat. Všechny nás překvapila svou vitalitou, přejeme jí do dalších let pevné zdraví.

Fotogalerie